Το σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό λίπος

Ποιο είδος τσαγιού σας ταιριάζει;
07/03/2017
Εντυπωσιακοί λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε
26/04/2017

Το σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό λίπος, είναι ένα είδος του λίπους του σώματος που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. To σπλαχνικό λίπος βρίσκεται κυρίως σε αντρες αλλα και ατομα που έχουν ιδιαίτερα καθιστική ζωή. Επίσης σπλαχνικό λίπος παρατηρείται και στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμυμόπαυση.
Όταν το σπλαχνικό λίπος είναι αυξημένο, επειδή βρίσκεται κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία στην συνέχεια συσσωρεύονται στο συκώτι. Ουσίες που εκκρίνονται από τα λιποκύτταρα, μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και στη συνέχεια να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης αλλά και τη μείωση της καλής.
Το σπλαχνικό λίπος επίσης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, να αυξήσει στο αίμα και την εμφανίσει καρδιακά νοσήματα. Οι ορμόνες αυτές δυσκολεύουν το σώμα να παράγει ινσουλίνη, μία ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τέλος έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μερικές από τις ορμόνες που εκκρίνονται από το λίπος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας ή και κατάθλιψης.
Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί με το συνδυασμό της αερόβιας άσκησης και βέββαια αλλαγές στη διατροφή. Συστηνεται τουλάχιστον 30 λεπτά αεροβικής άσκησης, καθημερινά, ενώ όσον αφορά τη διατροφή, τα γεύματα θα πρεπει να ειναι πλούσια