Αποτυχημένες δίαιτες

Εντυπωσιακοί λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε
26/04/2017
Καρκίνος και διατροφή
17/05/2017

Αυτή την εποχή όλοι θέλουμε να χάσουμε τα κιλά που έχουμε αποκτήσει το χειμώνα και να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με τέλειο σώμα και το βασικό χωρίς κόπο. Δεδομένου ότι δεν θέλουμε να κουραστούμε πολύ για να χάσουμε κιλά το σύνηθες είναι να καταλήξουμε σε μια ανθυγιεινή δίαιτα κυρίως χημική, η οποία μας υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους. Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες δεν παρέχουν ασφάλεια, ούτε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την απώλεια του βάρους. Συχνά μάλιστα τα κιλά που χάθηκαν επανακτώνται στον επόμενο χρόνο.

Γιατί αποτυγχάνουν οι γρήγορες δίαιτες;

  1)Στερούνται τα θρεπτικά συστατικά

Δεν πρόκειται να χάσουμε ποτέ κιλά τρώγοντας μόνο φρούτα, μόνο πρωτεΐνη ή μόνο σούπες για αρκετές ημέρες. Οι συγκεκριμένες δίαιτες στερούν από τον οργανισμό βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ένα αποτελεσματικό καθημερινό πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, καλούς (σύνθετους) υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κορεσμός, ούτε σωστή λειτουργία του εντέρου, οι βασικότερες δηλαδή λειτουργίες στην απώλεια κιλών. Ακόμα και αν δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) των τροφών παίζουν σημαντικό ρόλο τους στην απώλεια βάρους.

2)Το βάρος που χάνεται δεν είναι λίπος

Όταν ακολουθούμε μια γρήγορη δίαιτα κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουμε κιλά ακόμα και επειδή αλλάξαμε κάποιες από τις κακές διατροφικές μας συνήθειες. Το βάρος που χάνεται γρήγορα είναι κυρίως υγρά του σώματος και γλυκογόνο. Αφού αυτά εξαντληθούν, ο οργανισμός στη συνέχεια θα «κάψει» το αποθηκευμένο λίπος του σώματος και τέλος τους μύες. Η καύση του λίπους που είναι και το βάρος, το οποίο στην ουσία θέλουμε να χάσουμε, σημαίνει απώλεια βάρους της τάξεως των 2-4 κιλών το μήνα. Περαιτέρω, απώλεια βάρους σημαίνει απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών.

3)Το σώμα έχει την τάση να επανέρχεται στα κιλά που διατηρούμε καιρό

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα φυσικό μηχανισμό που τον βοηθάει να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση με αυτό. Εάν εμείς αφήσουμε τον οργανισμό μας αρκετό καιρό χωρίς τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, τότε αυτός σε περίπτωση που βρεθεί σε επαφή με αυτά, θα προσπαθήσει να τα αποθηκεύσει όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό διότι φοβάται πιθανή έλλειψη τους, στο μέλλον. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί στον οργανισμό αυτό το «σοκ», και, όταν ξεκινήσουμε να τρώμε κανονικά μετά από κάποια ανορθόδοξη δίαιτα απότομης απώλειας βάρους θα ανακτήσουμε εξίσου γρήγορα το αρχικό μας βάρος και πιθανώς και παραπάνω από αυτό.