Αυγά και χοληστερίνη

Τα οφέλη του κουρκουμά στον οργανισμό μας
10/10/2019
Γαστρίτιδα και διατροφική αντιμετώπιση
23/10/2019

Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση στα επίπεδα χοληστερίνης. Όμως τελικά ισχύει κάτι τέτοιο;

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και επιτελεί πολλές λειτουργίες στο κύτταρο, καθώς αποτελεί δομικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης και πρόδρομο συστατικό των ορμονών, αλλά και των χολικών οξέων που βοηθάνε στη διαδικασία της πέψης. Υψηλές τιμές χοληστερίνης, σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας ,όπως καρδιακά προβλήματα και βλάβες των αγγείων ,λόγω δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Τα αυγά αποτελούν ένα πλήρες τρόφιμο ,καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά  για μια ισορροπημένη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, υπολογίζεται ότι αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και 212mg χοληστερίνης.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες φαίνεται να έχουν καταρρίψει τον μύθο  των 3 κρόκων ανά εβδομάδα ,καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η χοληστερόλη των τροφών δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Αυτό που φαίνεται να αυξάνει ωστόσο τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, και μάλιστα της «κακής» χοληστερίνης, είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Επιπλέον το αυγό περιέχει χολίνη, συστατικό της λεκιθίνης, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης ,κάτι που φαίνεται να έχει προστατευτική δράση για τη λειτουργία της καρδιάς.

Τέλος,η κατανάλωση αυγών μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, ενώ ταυτόχρονα έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων έως και 18% ημερησίως ενισχύοντας έτσι και την απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά λοιπόν, η ποσότητα χοληστερίνης που βρίσκεται στο αυγό δεν επιβαρύνει την χοληστερίνη του οργανισμού μας, για την οποία μεγάλο ρόλο παίζει και το γενετικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου. Επιπλέον, τρόφιμα που φέρουν πολλά κορεσμένα λιπαρά όπως κρέατα, λιπαρά τυριά, βούτυρα, γλυκά και τυποποιημένα προϊόντα, πρέπει να αποφεύγονται, έτσι ώστε να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ιδανικά ,προτείνεται η κατανάλωση αυγών παρέα με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν και τελικά αποβάλλουν τη χοληστερίνη των τροφών. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και οφέλη του αυγού άφοβα.