Γιατί δε μπορείς να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα

Το αλκοόλ στη διατροφή μας
20/07/2020
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
05/08/2020

Πλέον ,οι περισσότεροι επιθυμούν ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μέσα στο οποίο θα νιώθουν ενέργεια και ευεξία. Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου ,ο οποίος θέλει υπομονή και επιμονή.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια μικρά αλλά μεγάλης σημασίας λάθη που γίνονται και μπορεί να καθυστερούν την αύξηση του μυϊκού ιστού. Για να δούμε μερικά από αυτά :

  1. Καθυστερείς και δεν τρως σωστά μετά την προπόνηση

Καλό είναι μέσα στο πρώτο μισάωρο μετά την προπόνηση να καταναλώσεις ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά και υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση του μυϊκού ιστού που καίγεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενώ οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν το γλυκογόνο των μυών και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να παράγεται ινσουλίνη η οποία εμποδίζει τον μυϊκό καταβολισμό.

  1. Κάνεις πολλή αερόβια προπόνηση

Γενικά ,υπάρχει μια τάση προς την αερόβια προπόνηση η οποία φυσικά και χρειάζεται αλλά στην περίπτωση που ο στόχος είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας καλό είναι να περιορίζεται στα 30-40 λεπτά έως 3 φορές την εβδομάδα. Ιδανικά προτίμησε να κάνεις προπόνηση με αντιστάσεις η οποία θα ενισχύσει τον μυϊκό σου ιστό.

  1. Κάνεις πιο χαλαρή προπόνηση

Όπως ήδη είπαμε ,προκειμένου να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, χρειάζεται να σηκώσεις βάρη . Το ιδανικό είναι σε κάθε προπόνηση να ανεβάζεις σταδιακά τα κιλά που σηκώνεις φυσικά με προσοχή και υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού έτσι ώστε να μη προκληθεί κάποιος τραυματισμός αλλά αντίθετα να ανεβάζεις σταδιακά την πυκνότητα των μυών σου.

  1. Χαλαρώνεις το στόχο σου

Σίγουρα στην αρχή είσαι πιο σταθερός και συγκεντρωμένος στον στόχο σου αλλά στην πορεία μπορεί να κάνεις πιο αραιές προπονήσεις και μικρότερης έντασης. Η επίτευξη της αύξησης της μυϊκής σου μάζας χρειάζεται χρόνο και αρκετή προπόνηση. Χρειάζονται συχνές αλλαγές στις ασκήσεις που ακολουθείς ,στον αριθμό επαναλήψεων αλλά και στα διαστήματα ξεκούρασης .Πολύ σημαντική είναι η συνέπεια σε σχέση με την προπόνηση αλλά φυσικά και με τη διατροφή σου.

  1. Δε κοιμάσαι όσο πρέπει

Μη ποιοτικός και λιγότερος από 7-8 ώρες ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση κορτιζόλης, ορμόνης η οποία μεταξύ άλλων δρα ανασταλτικά στην αύξηση μυϊκού ιστού και μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους στο σώμα.

 

Το να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα είναι ένας στόχος που θέλει υπομονή και συνέπεια. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση φέρνουμε αυτόν τον στόχο όλο και πιο κοντά μας.