Γιατί οι γυναίκες χάνουν πιο δύσκολα βάρος σε σχέση με τους άντρες;

Αλόη: ελιξίριο μακροζωίας
23/11/2017
Τροφές για ενέργεια
09/02/2018

Είναι γεγονός ότι=ι γυναίκες πολύ συχνά ταλαιπωρούνται με αυξομοιώσεις βάρους, και δυσκολευονται να διατηρησουν ένα ιδανικό βάρος σε αντίθεση με τους περισσότερους άντρες. Που οφείλεται η επιτυχία των ανδρών;

Έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην διατροφική συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής ενός άντρα από μιας γυναίκας. Έτσι δικαιολογείται ότι η πλειοψηφία των αντρών διατηρεί το βάρος του ή πιο εύκολα μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και να αποβάλλει τα περιττά κιλά από τα σώμα του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι άντρες είναι πιο δεκτικοί σε ένα πρόγραμμα διατροφής, έχοντας πιο ισχυρό αυτοέλεγχο σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Η διαφορά στη σύσταση της μάζας σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των απαιτήσεων σε ενέργεια μεταξύ των δύο φύλων. Οι άντρες απο τη φύση τους έχουν πιο αυξημένο μεταβολισμό διότι έχουν υψηλότερα ποσοστά μυικής μάζα το οποίο σημαίνει ότι δαπανούν περισσότερες θερμίδες κ λίπος. Αντίθετα οι γυναίκες έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια, αφού έχουν χαμηλότερη μυική μάζα και περισσότερο λίπος.

Επίσης συνήθως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό. Οι γυναίκες έχουν μια τάση να καταφεύγουν στο φαγητό και κυρίως στα γλυκά σε περιόδους άγχους, περιόδου και στεναχώριας. Ακόμα οι γυναίκες έχουν επιπλέον ορμονικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρρεάσουν την όρεξη (πχ. πριν την περίοδο) και τις κάνει πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση γλυκών και ανθυγεινών τροφών.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι άντρες είναι περισσόερο δραστήριοι, αυξάνοντας έτσι τις καθημερινές του ενεργειακές απαιτήσεις και κάνοντας καλύτερες καύσεις. Επίσης, κάποιοι προτιμούν το γυμναστήριο, στοχεύοντας στην αύξηση του μυϊκού ιστού αλλά και τυχόν απώλεια βάρους. Μικρότερο κατά πολύ είναι το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνται και ακόμα μικρό αυτό το οποίο αγαπάει το γυμναστήριο. Άρα μια γυναίκα η οποία δεν γυμνάζεται ,έχει μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις που η τυχόν αύξηση τους όχι μόνο δεν τους βοηθά για να χάσουν, αλλά έχουν μεγάλες πιθανότητες να αυξήσουν κιλά.

Τέλος οι άντρες έχουν συνήθως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τις γυναίκες και τα επίπεδα σώματος που επιλέγουν να έχουν είναι πιο ρεαλιστικά συγκριτικά με τα δεδομένα των γυναικών. Ένας άντρας, επιθυμεί την απώλεια βάρους χωρίς πάντα να υπάρχει ένα πρότυπο σώμα σαν στόχο. Αντίθετα η γυναίκα πέρα των άμεσων αποτελεσμάτων που επιθυμεί, έχει πάντα ένα πρότυπο σώμα για στόχο το οποίο τις περισσότερες φορές δεν είναι ρεαλιστικά.