Κατανοώντας τις διατροφικές ετικέτες

Παχαίνει τελικά το σούσι;
05/09/2019
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
02/10/2019

Στις μέρες μας φαίνεται να υπάρχει στην αγορά πληθώρα νέων προϊόντων και διαφορετικά είδη για το κάθε προϊόν ξεχωριστά. Προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το πιο κατάλληλο προϊόν για εμάς θα πρέπει να συμβουλευτούμε τις διατροφικές ετικέτες που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα υποχρεωτικά.

Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι το 44% των Ελλήνων δεν διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων ,ενώ η πλειοψηφία φαίνεται να μην τις κατανοεί.

Τα σημαντικά στοιχεία που αναγράφονται λοιπόν σε κάθε τρόφιμο είναι τα εξής: η ενέργεια που μας παρέχει το εκάστοτε προϊόν, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά, οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα ,οι πρωτεϊνες, οι φυτικές ίνες και το νάτριο. Αυτά αναγράφονται στα 100γρ προϊόντος και συνήθως μας δίνονται και πληροφορίες ανά μερίδα.

  • Η ενέργεια λοιπόν αναφέρεται στις συνολικές θερμίδες που παίρνουμε από την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από 3γρ ανά 100γρ προϊόντος, καθώς σχετίζονται με αύξηση της «κακής» χοληστερίνης και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Καλό θα είναι προϊόντα με υψηλό ποσοστό σακχάρων να αποφεύγονται από διαβητικά άτομα ή άτομα που εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Προτιμούμε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθώς αυτές συμβάλλουν στην καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου ενώ ταυτόχρονα μας κρατάνε χορτάτους για πιο πολλές ώρες.
  • Το νάτριο αναφέρεται στην ποσότητα αλατιού που περιέχει το προϊόν και ιδανικά προτιμούμε να είναι κάτω από 0,3γρ στα 100γρ .Προσοχή πρέπει να δίνεται από άτομα που εμφανίζουν υψηλή πίεση.

Ας ξοδέψουμε λοιπόν 2 λεπτά από τον χρόνο μας για να διαβάσουμε τη διατροφική δήλωση ενός προϊόντος πριν το αγοράσουμε, προκειμένου να καταλήξουμε με ασφάλεια στην πιο σωστή επιλογή για εμάς και την υγεία μας.