Μετρήσεις

 

home_dietitian_icon3

Ιατρικό- Διατροφολογικό Ιστορικό

Σε κάθε πρώτη επαφή με τον πελάτη λαμβάνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία του και το ιστορικό του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Απαραίτητη είναι η αναφορά χρήσης φαρμάκων ή ορμονών έτσι ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας και της κατάστασης θρέψης που βρίσκεται ο ασθενής. Στη συνέχεια λαμβάνεται ένα πλήρες διατροφολογικό ιστορικό που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες δηλαδή σχετικά με τη σχέση του ατόμου με την τροφή. Πιο συγκεκριμένα το άτομο καλείται να περιγράψει τις διατροφικές του συνήθειες συνήθως με ανάκληση 24 ώρου μιας τυπικής μέρας αλλά και τις διαφοροποιήσεις που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα. Στο σημείο αυτό λαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν τις προτιμήσεις του ατόμου, το ωράριο του σχετικά με το φαγητό, τις επιλογές που έχει (πχ. Λόγο εργασίας) και την ύπαρξη ή όχι σωματικής άσκησης. Επίσης εάν υπάρχουν τροφές που το άτομο δεν θέλει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του, καταγράφονται και αντικαθιστώνται με άλλες τροφές αντίστοιχης βιολογικής αξίας. Έτσι αφου ληφθούν όλες οι παραπάνω απαραίτητες και αφού γίνει εκτίμηση των διατροφολογικών απαιτήσεων προχωράμε μέσα από συζήτηση στο σχεδιασμό του διαιτολογίου. Έτσι κάθε διατροφή εξατομικεύεται σε κάθε άτομο ξεχωριστά και ανταποκρίνεται στις δικές του μοναδικές απαιτήσεις και στη δική του προσωπικότητα και καθημερινότητα. Αυτό είναι μάλιστα και το μυστικό για να είναι μία δίαιτα επιτυχημένη και να μπορέσει να ακολουθηθεί με συνέπεια.
home_dietitian_icon1

Λιπομέτρηση

Η μέτρηση του λίπους βασίζεται στη μη παρεμβαρική και γρήγορη μέθοδο της βιοηλεκρικής αγωγιμότητας (ΒΙΑ) μέσω του επαγγελματικού εξοπλισμού της Tanita. Κατά τη μέτρηση εφαρμόζονται στο σώμα 8 ηλεκτρόδια (δύο σε κάθε πόδι και δύο σε κάθε χέρι) από τα οποία χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά το σώμα. Το λίπος μέσα στο σώμα σχεδόν δεν επιτρέπει καθόλου ηλεκτρισμό να περάσει, αντίθετα με το νερό το οποίο βρίσκεται αποθηκεμένο στους μυς. Το ποσοστό της δυσκολίας με το οποίο το ρεύμα περνάει μέσα από το σώμα είναι γνωστό ως ηλεκτρική αντίσταση, και το ποσοστό του λίπους και των υπόλοιπων μετρήσεων μπορούν να προκέιψουν από αυτό. Η Tanita Body Analyzer χρησιμοποιεί σταθερή πηγή ρεύματος, χαμηλής έντασης (50 kHz, 90 μΑ) για την πραγματοποίηση της μέτρησης, μέσω 8 ηλεκροδίων τα οποία έρχονται σε επαφή με τα χέρια και γυμνά πόδια. Το ρεύμα διέρχεται από τα άνω άκρα και κάτω άκρα δημιουργόντας ένα ηλεκρικό κυκλωμα όπου η αντίσταση που προβάλει το λίπος μεταφράζεται μέσω εξισώσεων σε ποσοστό επί του συνολικού βάρους με ελάχιστη έως μηδενική απόκλιση. Eτσι παρέχονται ακριβείς τιμές για μέτρηση ποσοστού λίπους, κιλά λιπώδους μάζας, μυικής μάζα, συνολικών υγρών, και οστική μάζα μέσω της μεθόδου της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας. Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον αξιόπιστη και ασφαλής παγκοσμίως.
home_dietitian_icon1

Σπλαχνικό λίπος

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός είναι το λίπος που συσσωρεύετε στην κοιλιακή χώρα, και γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν το συνολικό λίπος στο σώμα παραμένει σταθερό, με τα χρόνια η κατανομή του λίπους αλλάζει και συσσωρεύετε κυρίως στην κοιλιά. Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με ορισμένες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτης τύπου 2 κτλ.
home_dietitian_icon4

Μετρηση Βασικού Μεταβολισμού (RMR)

O Βασικός Μεταβολισμός Ηρεμίας είναι οι ελάχιστες καύσεις που κάνει ο οργανισμός για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες μέσω του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Στον Βασικό Μεταβολισμό ηρεμίας προσθέτουμε και τη φυσική δραστηριότητα που έχει κάθε άτομο (χαμηλή, μέτρια, υψηλή) και έτσι παίρνουμε τον αριθμό των συνολικών θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει το βάρους του σταθερό. Κάθε αύξηση των θερμίδων πάνω από αυτές επιφέρει σταδιακή αύξηση βάρους. Αντίστοιχα για να μειωθεί το βάρος πρέπει οι θερμίδες να πέσουν κάτω από αυτές.
home_dietitian_icon5

Σωματομέτρηση

Πρόκειται για τη μέτρηση σε πόντους και πραγματοποιείται με μεζούρα. Η σωματομέτρηση περιλαμβάνει μέτρηση περιφέρειας στήθους, μέσης, κοιλιάς, περιφέρειας, γλουτού, γονάτου και χεριού. Πρόκειται για μία μέτρηση η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε πως σταδιακά χάνονται πόντοι και από ποια σημεία του σώματος χάνονται παραπάνω.
home_dietitian_icon2

Ανθρωπομετρικά Χαρακτηριστικά

Από τις μετρήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει η μέτρηση του βάρους με ζυγαριά ακριβείας καθώς και η μέτρηση του ύψους.
home_dietitian_icon4

Εκτίμηση Βαθμού Παχυσαρκίας

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης της παχυσαρκίας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς Body Fat Index (BMI) και απευθύνεται σε ενήλικους άνδρες και γυναίκες. Βασίζεται στο βάρος και το ύψος και υπολογίζεται με το τετράγωνο του ύψους. Σύμφωνα με το ΔΜΣ ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30. Άλλος τύπος ο οποίος ενδείκνυται για τον υπολογισμό βαθμού παχυσαρκίας είναι ο WHR και υπολογίζεται διαιρώντας την περίμετρο της μέσης με την περίμετρο των γοφών. Μάλιστα από αυτόν τον τύπο μπορούμε να εκτιμήσουμε το σχήμα του σώματος αν είναι δηλαδή τύπου μήλο έχει δηλαδή περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιά ή είναι τύπου αχλάδι, με παραπάνω λίπος στην περιφέρεια και στα πόδια.
Όλα τα προγράμματα διατροφής είναι εξατομικευμένα, λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, ύψος, βάρος, διατροφικές προτιμήσεις, φυσική δραστηριότητα, ωράριο εργασίας, κοινωνική δραστηριότητα και φυσικά την κατάσταση υγείας του ατόμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του διατροφικού προγράμματος, η διαιτολόγος παρέχει συνεχή διατροφολογική εκπαίδευση, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη και συμπαράσταση, όποτε αυτό χρειάζεται. Υιοθετήστε, σήμερα, σωστές διατροφικές συνήθειες, φροντίστε για την υγεία και το σώμα σας και αποκτήστε ένα καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής!