Ποια δημητριακά να διαλέξω;

Παιδί και άθληση
04/09/2020
Μπορώ να έχω ελεύθερο γεύμα στη διατροφή μου;
25/09/2020

Τα δημητριακά φαίνεται να είναι η πιο διαδεδομένη και συχνή επιλογή πρωινού γεύματος για ένα δυνατό ξεκίνημα από την παιδική ακόμα ηλικία ,ενώ αποτελούν και καλή επιλογή για ελαφρύ βραδινό ακόμα και σνακ. Συνοδευτικά με γάλα χαμηλών λιπαρών , τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν στον οργανισμό μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β , σίδηρο και μας κρατάνε χορτάτους για αρκετές ώρες.

Φαίνεται όμως ότι η επιλογή των κατάλληλων και πιο υγιεινών δημητριακών είναι αρκετά δύσκολη καθώς υπάρχει πληθώρα επιλογών στα ράφια των super markets. Ας δούμε λοιπόν κάποια tips που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε ποια δημητριακά πρωινού να διαλέξουμε.

  1. Αρχικά λοιπόν θέλουμε τα δημητριακά που θα καταναλώσουμε να είναι ολικής άλεσης. Εκεί κρύβονται όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος ,αλλά και οι φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και έχουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του εντέρου και όχι μόνο, ενώ ταυτόχρονα μας δημιουργούν και μεγαλύτερο κορεσμό. Μια πρώτη ένδειξη ότι τα δημητριακά είναι ολικής άλεσης είναι να υπάρχει το αντίστοιχο σήμα στη συσκευασία συνήθως στο πάνω μέρος . Έπειτα στα συστατικά πρέπει να αναγράφονται όσα είναι ολικής άλεσης και μάλιστα μας ενδιαφέρει αυτά να κατέχουν τις πρώτες θέσεις και να βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα. Για περισσότερα οφέλη μπορούμε να διαλέξουμε αυτά που έχουν συνδυασμό δημητριακών όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης.
  2. Πολύ σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των δημητριακών σε ζάχαρη. Αυτή την πληροφορία θα μας τη δώσει και πάλι ο διατροφικός πίνακας αλλά και τα συστατικά που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας ή και στο πλάι. Θέλουμε σίγουρα η ζάχαρη να μη βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις των συστατικών και είναι καλό να δώσουμε βάση και στην κρυμμένη ζάχαρη που μπορεί να αναγράφεται ως γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη κλπ. Στον διατροφικό πίνακα θα ανατρέξουμε στα σάκχαρα και διαλέγουμε τα δημητριακά που περιέχουν λιγότερα από 7γρ σακχάρων στη μερίδα. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα θα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχονται στα φρούτα.
  3. Εξίσου σημαντικά είναι και τα λιπαρά που περιέχονται σε κάθε δημητριακό. Επιλέγουμε αυτά που έχουν λιγότερο από 3γρ κορεσμένου λίπους στα 100γρ προϊόντος.
  4. Τέλος, καλό είναι να δώσουμε βάση και στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθώς αυτές βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και όχι μόνο .Για το λόγο αυτό ιδανικά θέλουμε τα δημητριακά που θα επιλέξουμε να περιέχουν πάνω από 3γρ φυτικών ινών στα 100γρ προϊόντος.

Συμπερασματικά λοιπόν , προτού καταλήξουμε στην αγορά δημητριακών καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να διαβάσουμε τη διατροφική ετικέτα και τα συστατικά και να συγκρίνουμε ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εμάς. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πιο υγιεινή επιλογή σε συνδυασμό με τη γεύση που εμείς επιθυμούμε.