Πώς να νικήσω τις λιγούρες και το τσιμπολόγημα;

3 tips για καλύτερη διάθεση
04/02/2021
Προλακτίνη και σωματικό βάρος
15/02/2021

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μέσα στην ημέρα θα τύχει να τσιμπολογήσουμε με αποτέλεσμα να χάσουμε ολόκληρο γεύμα ή ακόμα και να ενδώσουμε σε λιγούρες που φαίνεται να είναι πιο έντονες κυρίως τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Φυσικά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει κάποιες φορές ωστόσο είναι καλό να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις λιγούρες.

Αρχικά ,είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε αν αυτό που αισθανόμαστε την ώρα που επιθυμούμε να τσιμπολογήσουμε κάτι είναι πραγματική πείνα ή συναισθηματική. Η πραγματική πείνα συνοδεύεται συνήθως από τα κλασσικά συμπτώματα ,όπως είναι το γουργούρισμα στο στομάχι ή ακόμα και πόνος και ζαλάδες. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε οτιδήποτε και το αποτέλεσμα θα ήταν μετά από λίγο τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Η συναισθηματική πείνα συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και μας προκαλεί επιθυμία για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο τρόφιμο εννοούμε συγκεκριμένη γεύση(συνήθως γλυκιά) ή ακόμα και συγκεκριμένη σύσταση(πχ τραγανιστό). Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν καλό είναι να πάρουμε λίγα δευτερόλεπτα απόσταση και να αναλογιστούμε ποιο συναίσθημα μας κατακλύζει εκείνη την ώρα. Αφού αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται για πραγματική πείνα  καλό είναι να βρούμε κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλά και θα μας βοηθήσει να ξεχάσουμε τη λιγούρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα φιλικό τηλεφώνημα ,μία ωραία βόλτα, λίγη μουσική ή η ανάγνωση κάποιου βιβλίου. Ο καθένας μπορεί να νιώσει ευχαρίστηση από κάτι διαφορετικό.

Ταυτόχρονα είναι αρκετά βοηθητικό να δούμε και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε τις λιγούρες.

  • Αρχικά λοιπόν, είναι καλό μέσα στην ημέρα να κάνουμε συχνά και τακτικά γεύματα περίπου ανά 2-3 ώρες. Με τον τρόπο αυτό το στομάχι μας θα είναι γεμάτο συνέχεια και δε θα νιώσουμε ανάγκη για τσιμπολόγημα.
  • Για να είμαστε για αρκετή ώρα χορτάτοι είναι καλό το σνακ μας να αποτελείται από μία δυάδα που περιέχει μια καλή πηγή γλυκόζης όπως 1 φρέσκο φρούτο και φυτικές ίνες όπως είναι οι ξηροί καρποί.
  • Επιπλέον αρκετά σημαντική είναι και η ενυδάτωση καθώς μερικές φορές νομίζουμε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα το σώμα μας χρειάζεται νερό. Καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα και μπορούμε να δοκιμάσουμε να πιούμε και 1 ποτήρι εκεί που θα νιώσουμε ανάγκη για τσιμπολόγημα.

Κάποιες φορές σίγουρα θα τύχει να φάμε κάτι παραπάνω ή να τσιμπολογήσουμε. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό καθώς δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Το σημαντικό είναι αυτό να γίνεται συνειδητά χωρίς να δημιουργούνται τύψεις και ενοχές. Τα παραπάνω λοιπόν θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε τις λιγούρες αλλά και να τις διαχειριζόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να μην αποκλίνουμε από τον στόχο μας .